dinsdag 25 september 2012

Afscheid


Ondertussen ben ik natuurlijk al een tijdje definitief terug in België maar ik kwam er nog niet aan toe om mijn blog af te sluiten.  Was het nu door een writer’s block, een post “koloniale  depressie” of de  fantastische sfeer op de werkvloer….ik weet het niet juist.

Na mijn laatste verlof reisde ik eind maart voor de laatste keer richting Kigali en Goma.  Vanaf dan zijn mijn laatste weken in Congo zijn zeer vlug voorbij gegaan.

Tijdens het verlengde weekend van 1 mei heb ik nog vlug een leuke  safari meegepikt in het Akagera Park in Oost – Rwanda maar nadien werd het stilaan tijd om mijn valiezen te pakken richting Kinshasa…

Op mijn kamer in Goma de dwingende vraag : wat pak ik nog allemaal mee richting Kinshasa en later richting België, wat laat ik achter voor de kok, de kuisploeg, de bewakers….een moeilijke denkoefening als je iedereen iets wil geven.

Her en der afscheid nemen. Nog een laatste keer passeren langs het weeshuis, een emotineel moment  waar ik onder luide gezangen werd uitgewuifd, nog een laatste blik op de zonsondergang boven het Kivu meer en de zon die verder verdwijnt over de bergen van Sake.

Nog rap even binnen wippen bij het Indische detachement van de VN waar ik de afgelopen maanden veel leuke uurtjes getennist heb, daarna nog een laatste keer een fantisch lekkere rundsbrochette in de “Petit Bruxelles” en nog wat aan de toog leuteren in de “Coco Jambo” waar we andermaal wat dollars en Congolese franken achterlaten.

Dan vrijdagmorgen 4 mei, valiezen dicht, afscheid nemen van de collega’s en richting luchthaven.  Dit keer geen overjaarse Antonov om mee te vliegen maar een gloednieuwe Embraer uit Zuid-Afrika. Nog een laatste blik op de overbevolkte wijken van Goma waar wij laagvliegend over scheren.

In een eerste fase vlieg ik voor de zoveelste keer richting Kisangani…enkele uren wachten en dan opnieuw een ander vliegtuig op naar Kinshasa. In rechtstreekse lijn een vlucht van nauwelijks 3 uur. Door de tussenstop is het nog min nog meer een dagtrip.

De luchthaven van Kinhasa ligt ver van het centrum….Door het hectische verkeer en het soms aan waanzin grenzende gedrag van de Congolese chauffeurs ben je rap meer dan een uur onderweg.

Ik heb geluk, de “chef de mission” van het hoofdkwartier in Kinshasa organiseert net die avond het maandelijks een diner voor het personeel.  Voor mij een uitstekende gelegenheid om wat bij te praten met de collega’s die ik het afgelopen jaar maar een paar keer heb gezien. De avond eindigt in een plaatselijke tent genaamd de “colibri”…uitgebaat door een Belg.  Het was een lange dag geweest, dus de andere horeca instellingen laten we maar voor wat ze zijn.

Merkwaardig tafereel ‘s anderendaags op de plaatselijke “vlooienmarkt”.  Men biedt er tekeningen aan van Kuifje met daarop de cover van de strip “Kuifje in Congo”. Voor een habbekrats kan je “Kuifje” laten vervangen door je eigen naam.  Als ik het goed voor heb was er destijds in Brussel een Congolees die daarvoor naar de rechtbank was gestapt wegens te racistisch en denigrerend,….Als ik die mannen in Kinshasa daarover spreek lachen zij dat gewoon weg. Als ’t wat opbrengt is ’t allemaal goed en kan het hen geen fluit schelen!

Dan 8 mei, uiteindelijk de dag van het vertrek.  Leuk detail, in Kinshasa kan je ’s morgens je bagage laten inchecken in het centrum van de stad, in het gebouw van SN Brussels.  Heb je ’s avonds enkel nog je handbagage om zich over te bekommeren en maar best ook. We hebben ook ons persoonlijk wapen bij en tijdens de check-in tonen we de nodige papieren.  Uiteindelijk wil de Congolese politieman maar al te graag voor onze wapens zorgen met de belofte dat hij ze eigenhandig op ons vliegtuig zou afleveren….We hebben hem beleefd doch kordaat bedankt voor de aangeboden service…

Eens de check-in en de metaaldetector gepasseerd – controle is daar gewoon een lachertje – worden we toegelaten in de VIP ruimte…Nu, je moet je daarbij echt niet veel voorstellen maar het is er best gezellig.

Dan wordt het aftellen, ondertussen nog wat vocht tot ons genomen want het was er natuurlijk warm….onze laatste rekening betaald , weeral zonder ticketje en wellicht er weeral “op gelegd” maar we nemen het er bij. De serveuse toverde nog eens haar parelwitte tanden bloot en dan over de tarmac naar het vliegtuig.  Net voor het instappen staan er nog tal van beambten druk te doen over één of ander formulier.  In het tumult had ik het mijne al afgegeven maar ze vonden het niet onmiddelllijk terug, wat discussie maar uiteindelijk geraak ik toch op het vliegtuig.  Enkele minuten later zijn we de lucht in.  We zijn gelukkig dat we het avontuur heelhuids en zonder veel problemen overleefd hebben, een reden om het glas te heffen uiteraard.

Het was voor ieder van ons een fantastische ervaring en wat mij betreft, het smaakt naar meer….maar eerst in België wat acclimatiseren natuurlijk.

Ik wil iedereen bedanken die via mail, sms of enig ander middel contact genomen heeft met mij.  Dank ook aan Carlo, Kathy, David en Frank omdat zij, ondanks alles, onze – nagenoeg - gedecimeerde sectie in leven gehouden hebben en ik er nadien weer terecht kon.

Veel dank ook aan Dominiek die mij tal van cursussen en foto’s doormailde.

Dank aan Benoit, Luc, Fréderic, Jean - Sébastien voor de leuke tijd in Goma.  Koen, Marc, Filippo en de andere Belgen in Kinshasa.

Dank ook aan de gulle schenkers van kledij en geld voor het weeshuis in Goma.  Het is echt goed besteed geweest.  Ik hoop van harte dat de toestand daar ooit beter wordt.  Jammer genoeg is het momenteel nog maar eens bergaf aan het gaan. Het eeuwig durende probleem met Congo….. oorlog, corruptie  en armoede gaan er hand in hand.  Gelukkig is “Dieu” er nog altijd, volgens de Congolezen althans, maar die zal hen ook niet kunnen redden vrees ik… (Wellicht heeft hij Congo uit het oog verloren) ….. De dag dat Congolezen zich dat gaan echt realiseren en uiteindelijk zelf de handen uit de mouwen steken, kunnen ze aan de wederopbouw van hun land beginnnen….

 

Patje ni tena katika Kongo, yeye ni niyuma katika Ubelgiji

Wengi salamu, kwakoo nana

(Patje is niet meer in Congo, hij is terug in België)

(vele groeten en tot een volgende keer)

 

 

 

 

  

 





woensdag 22 februari 2012

De Tshikudu






Toen ik in mei vorig jaar in Goma toekwam was het eerste dat mij werkelijk opviel (buiten de drukte en het stof) een soort grote houten trotinette die gebruikt werd om goederen mee te vervoeren. De naam van het ding : Tshikudu…..het voertuig heeft een hoog stuur, de “luxe” modellen hebben ook vering in de voorvork. Net voor het achterwiel is er een rubberen stuk bevestigd dat dient als rem.  Om te kunnen remmen dient de bestuurder een been achteruit te brengen om dan met de voet het rubberen stuk tegen het achterwiel te duwen.  De totale lengte van de Tsikudu is ongeveer twee meter. Ook de wielen zijn belegd met een laag(je) rubber.  Er bestaan ook kleinere modellen

Dit transportmiddel komt blijkbaar enkel in de provincie Noord Kivu voor en dan nog in enkel maar in bepaalde steden en streken.

Het ontstaan van dit vervoermiddel dateert van het begin van de 20e eeuw in het toen koloniale Congo. Het was eigenlijk bedoeld als een goedkoop alternatief voor de fiets die voor de meeste Congolezen te duur was. In Goma hebben ze er zelfs een kunstwerk van gemaakt.

Hier zijn ze met velen, je ziet ze gewoon overal in het straatbeeld opduiken, ze rijden soms tot een heel eind buiten de stad. Ze vervoeren gewoon alles, bakken met drank, hout, deuren, metaal, zakken cement, rijst….meestal is er één persoon die de Tsikudu voortduwt….soms zijn ze met twee of drie, het hang af van de lading. Het is heel hard zwoegen, geen enkele andere Congolees ziet meer af dan hen. Ze verdienen respect want hun vergoeding is naargelang de hoeveelheid die ze vervoeren en de afstand die ze moeten afleggen. Hoe ze ook afzien, ze worden er zeker niet rijk van…en ik heb ook de indruk dat ze neerbuigend bekeken worden….Meestal stop ik en laat ik hen de baan kruisen als ik hen zo zie “tsjolen”, de Congolezen niet, die snijden ze de pas of drummen ze aan de kant zodat ze bijna het evenwicht verliezen, maar zo gedragen de meeste Congolezen zich ook tegenover iedere andere weggebruiker….of het nu kinderen of oude mensen zijn die de straat oversteken, stoppen doen ze nooit…hebben ze wellicht ook nooit aangeleerd gekregen …of ze denken er gewoon niet bij na.  Als westerling moet je hier steeds defensief rijden, anders heb je binnen de kortste keren een ongeval….en dat wil je echt niet want omstaanders - en die zijn er altijd direct met tientallen - steken gelijk je auto in brand…want het is altijd jou schuld… zo gaat dat hier! Leuke jongens die Congolezen….!

Tot later…